Загальний рейтинг:
Аккорд-тур Львів – відпустка, відпочинок, подорожі

Море в яке неможливо не закохатись!

"Даний відгук містить не просто наші враження з відпочинку, а докладний опис туру і поради для тих, хто планує їхати на Сонячний берег, особливо його північну частину. "

Відгук туриста Аккорд тур mayua (Суми) на тур
ще
6
фото
Поїздка: 29 липня 2015
Відгук:
Рейтинг:
ТОП рейтинги сезону - Лето 2015
Голосов 0 «
Всі лідери

Відгук на тур Моє натхнення…

Читаючи відгуки на сайті Акорда я був здивований, що ніхто не написав нічого корисного для інших туристів. А відтак я вирішив виправити цю ситуацію і залишити свій відгук. В першу чергу він має бути корисним тим туристам, які будуть відпочивати на півночі Сонячного Берега (готель Augusta).

Дорога. З Одеси до Сонячного Берега. Знайти місце посадки на автобус було не складно. Автобус в цілому комфортабельний і ніяких нарікань на нього ми не маємо. Водії були болгари і очевидно вони були чимось розстроєні, оскільки поводили себе не дуже чемно. В решті ми зрозуміли, що ніякий водій не буде спокійним, якщо йому доведеться їхати по «дорогам» такої якості.

Дорога дещо складна не тільки через якість полотна по Україні, а ще й через те, що кордон доводиться проходити тричі, по два рази з кожного боку. Два кордони будуть вночі, тому нормально поспати буде складно, якщо взагалі можливо нормально поспати в автобусі. Обов’язково беріть з собою подушку під шию, або надувну, або пошиту, вони суттєво полегшують життя в дорозі.

Окремо хочу сказати про роль супроводжуючого в турі. Нас супроводжував Михайло, і ніяких нарікань на його роботу ми не маємо. Ми ще ніколи не їздили в тури Акорда, тому чекали, що супроводжуючий буде за сумісництвом екскурсоводом, як це було в турі Закарпаттям, який ми брали минулого року в іншому агенстві. Тим не менше супроводжуючий нам розказував тільки про те, що не варто виносити їжу зі сніданків та іншу практичну інформацію, яка була включена в інформлисток турагенства. Звичайно роль супроводжуючого дуже важлива, але його цінність зросла б суттєво, якби він хоч трошки розказував якоїсь культурно-історичної інформації про країну чи країни, які ми відвідуємо. Фільми та музика були підібрані непогано, ніякого шансону і ніякого 95-го кварталу. Стосовно кварталу, я так розумію, треба сказати «Дякую» попереднім туристам, які порекомендували виключити його з програми перегляду в дорозі.

На кордоні Румунії з Болгарією буде платний туалет, платити можна в леях, левах чи євро, тому майте про всяк випадок мілкі номінали хоча б однієї з цих валют.

Про розміщення та готель. Ми жили в готелі Августа. Обирали його в першу чергу через наявність безкоштовного інтернету по усьому готелю. Особисто мені інтернет потрібен для роботи постійно, а платити за вайфай в 21 столітті, або бігати його ловити в лоббі готелю мені якось не хотілось.

Усі номери в Августі в які селять туристів Аккорда виходять на море. Ви отримаєте більш-менш просторний номер з балконом, видом на море, туалетом-душем, маленьким холодильником, телевізором дуже старої моделі (ми його ніразу не включали, проте майте на увазі, що подивитись щось з флешки не вийде). Спочатку ми були не в найбільшому захваті від номера: сприпучі кроваті, з посуду аж один стакан, якісь плями на рушниках. Але вже зараз, після наших відвідин Одеси і життя в тамтешньому готелі, наша оселя на Сонячному березі нам здається просторним президентським номером п’ятизіркового готелю. Тому поради: беріть з собою посуд, усі необхідні ножики, відкривашки, пральне мило не завадить, в номері буде таз для прання. Також рекомендуємо взяти кип’ятильник, нам дуже не вистачало чаю. Прищепок не буде, беріть свої.

Ви справді отримаєте безкоштовний вайфай, по всій території готелю є кілька точок доступу. Хоча треба брати до уваги кілька нюансів: сигнал стрибає, на моєму планшеті він був дуже слабкий, можливо доведеться ходити його «ловити» вниз. Ноутбук ловив сигнал нормально. Але безкоштовний інтернет в готелі обмеженої швидкості, десь 1 мегабіт на секунду, більш швидкий – платно. Швидкість віддачі теж слабка, файли розміром 3 мегабайти було проблематично підгружати до e-mail-ів. Сніданки були непогані, хоча не особливо відрізнялись різноманіттям. Кожного ранку були кавун та диня, це була найприємніша частина сніданку.

Якщо ви плануєте їхати на СБ, щоб відриватись і драйвувати, то цей готель вам наврят підійде, йти до центру курорту кілька кілометрів (хоча уся інфраструктура починається зовсім недалеко), вночі тихо, ніхто не кричить, не грає музика. Скоріше вам підійде ця місцина, якщо ви любите тишу і спокій.

Що насправді безцінно в цьому готелі – це його розміщення. Він знаходиться в маленькому селещі Зора, на самій півночі Сонячного Берега. До моря йти з гірки 5 хвилин. Але ви одразу вийдете на місцину в якій буде кам’янисте дно. Найкращий пляж, який ми знайшли знаходиться лівіше, за хатинкою серферів Aloha Club. Там немає лежаків, ви спокійно можете лягати біля самого моря, людей небагато. Коли пасмурно, або увечері, довкола вас в радіусі багатьох метрів нікого може не бути. Ми іноді залишались до 8 вечора, тоді взагалі враження, що це ваш приватний пляж. Море тут, за виключеннями шторму, дуже чисте. Водорості за весь час ніколи не виносило, навіть коли навпроти п’ятизіркових готелів працівники згрібали водорості і «запихали» їх назад в море, наш пляж був ідеально чистим. Море мілке, метрів 30 вам не більше, ніж по пояс. Потім глибина набирається по груди, і ви виходите на чергову косу, де знову по коліна. Потім глибшає стрімкіше. Назад до готелю треба йти на гору, але для нас це був тільки плюс, адже рух – це життя.

Про море і пляж. Як я вже казав, рекомендуємо ходити на пляж, що зліва від готелю Sunny Bay, за парасольками готелю RIU. Спускаєтесь від Августи до дороги, переходите її, йдете двадцять метрів вліво і виходите до моря за готелем Sunny Bay. Далі ще трошки по пляжу і ви на місці!

Я міг би написати, що ми закохались в Болгарське Чорне Море і пляж Сонячного Берега. Проте ми бачили, що пляжі в Болгарії бувають різні, вони суттєво відрізняються вже через 200 метрів на північ від Сонячного Берега в Светі Власі, дещо інші вони в центрі СБ. Тому ми закохались в наш маленький пляжик за хатинкою серферів Aloha Club. Прозоре чисте море, якщо у вас буде маска чи окуляри, то можна спостерігати за крабами, рачками-самітниками, шукати ропанів і т. д. До речі пляжу тут не було ще буквально 4-5 років назад, коли був збудований готель Helena. Поступово пісок почав намиватись і тепер тут чудова спокійна місцина.

Взагалі відчувається якийсь шок. Ось море, але воно абсолютно чисте і без водоростей. В воді не плавають розводи крему від засмаги. Немає сотен тисяч людей які сидять, лежать і бігають один по одному. А як же «пахлава, крєвєткі, риииба, хааалодноє півооо»? А як же недопалки та полузане насіння в піску? А де інше сміття? Ми взагалі на планеті Земля?

В перший день нашого перебування були хвилі і нагнало трошки водоростей в морі (їх не виносило на берег), але це ціна за насолоду поколихатись на хвилях. Дуже хотілось повторення свята, і в два останні дні на морі був шторм. Таких великих хвиль я ніколи не бачив у своєму житті! Ми були в повному захваті, хоча потім я побачив величезних медуз, яких винесло морем на мілину, і, не маючи достовірної інформації по них, було трошки моторошно повертатись у море. Потім ми прочитали, що вони відносно не страшні, жаляться як кропива, головне прочитати про те, як треба поводитись після того, як тебе ужалило. На щастя жодна медуза нас не вжалила. Чого нажаль не можу сказати про море в Одесі, де ми зупинились на день після Болгарії, там вода була така брудна і мутна, що ніяких медуз видно не було, що не завадило їм нас пожалити.

Про курорт. Сонячний берег – це найкрутіший морський курорт Болгарії. Поза сезоном тут майже ніхто не живе, зачиняються готелі, крамнички, уся інфраструктура. Але в сезон тут все шумить 24 на 7. Сотні ресторанів, кафе, готелів, клубів, розваг. Оскільки все розраховане виключно на туристів, то і ціни не найнижчі, включаючи продукти в супермаркетах, їжу і таке інше.

Нам пощастило, і ми жили в дуже тихій місцині на півночі СБ, як живуть люди в готелях в центрі – для нас загадка. Від усієї сукупності звуків, які накладаються одне на одного просто закладає вуха. Звичайно приємно відчувати себе частиною свята, яке ніколи не закінчується, але також приємно відпочити від свята в будь-який момент, коли цього хочеться тобі.

Що тут трохи напрягає, так це агітатори від того чи іншого кафе. Вони безпомилково визначають людей слов’янської зовнішності і звертаються до вас російською мовою. Ми таких ігнорували, але один трапився надто настирний. Він голосно буде казати вам «браток, всьо супер? Браток, ти как?». Дійшло до того, що я йому сказав англійською, що не говорю його мовою і він перестав до нас приставати. Стоїть він якраз на шляху до моря, якщо йти прямо, а не звертати на ліво за Sunny Bay. Ми тут з усіма намагались спілкувались англійською мовою, проте більшість розуміє і російську.

Гуляючи СБ ви почуєте десятки мов і акцентів, і бути в такому собі Вавілоні справді класно. Проте тут багато росіян, які настирно розмовляють «с мааасковскіім» акцентом, і воно ріже вуха, але доводиться якось ігнорувати. На щастя в Августі ми жодного не бачили і не чули.

Про гроші. Усі радять міняти гроші в обмінниках Crown, у них є сайт, на якому ви зможете побачити на карті розміщення обмінників в СБ і курси обміну. Кілька разів з ними працювали, нарікань не маю, тому раджу. Міняють навіть гривні, хоча ми не пробували, курс не вигідний. Вигідніше міняти Євро або долари.

Про їжу та продукти. Як я вже писав, ціни на СБ курортні. Найближчий супермаркет до готелю Августа в 5 хвилинах ходьби – Зора, вас біля нього висадять, коли привезуть на курорт. Проте не ведіться на його розмір, в невеличкому супермаркеті поряд ціни нижчі. Наприклад молоко на 40 стотинок дешевше, персики на 80-90 стотинок дешевше, це те, що ми помітили зразу. Персики можуть бути не завжди найкращої якості, проте таке було усього один раз. Не рекомендую тягнути воду з дому. Одинадцятилітрова бутиль води коштує всього 3 леви 20 стотинок. Два таких бутилі нам вистачило з головою на весь період відпочинку. Хоча багато хто пише, що вода з крану в Болгарії питна. Я звичайно в це вірю, але ми вирішили не перевіряти на собі.

Де реально менші ціни на продукти, так це в супермаркеті Mercury, який знаходиться на північ від СБ в Светі Власі. Добратись до нього можна наступним чином: виходите з готелю і йдете як до моря. Виходите до дороги і йдете на північ в бік готелю RIU, проходите повз нього і йдете прямо. Загалом йти хвилин 20, радимо йти або рано вранці або пізно увечері, щоб не було жарко. Він працює до 1 ночі, ми зазвичай приходили увечері. Фруктів нормальних уже не було, проте коштують вони тут так само, як в нашому невеличкому маркеті біля Августи, навпроти Зори. В Mercury є абсолютно все, промтовари, косметика (включаючи на сувеніри), м’ясо, готові страви. Наприклад придбати філе скумбрії тут можна десь за півтора леви за філе, вже готове до споживання. В ресторанах чи кафе ви заплатите за таку страву від 6 до 15 левів. Чим ще цікава дорога до супермаркету, що йде вона вздовж швидкісної траси з і до найкрутішого курорту Болгарії - СБ, тому тут постійно ганяють суперкари, типу найдорожчих моделей Ферарі, Мазератті, Астон Мартін, Порш і т. д. Тому переходьте дорогу обережно. Взагалі дороги в Болгарії дуже гарні, вони навчились непогано використовувати інфраструктурні фонди ЄС.

Ми майже не харчувались в кафе чи ресторанах. Один раз пообідали в ресторані готелю за 6,80 левів з людини. В набір входить супчик типу нашої окрошки, тільки без картоплі та м’яса. Тобто бринза розмішана у воді, огірки та зелень. На друге була картопляно – м’ясна запіканка, на десерт кавун. В принципі утамувати голод було нормально, але не дуже смачно. Ми досить часто їли шматочки піци, які продають по усьому СБ. Вони доволі великі, і треба дивитись де вони свіжі. Коштує 3 леви і можна наїстись. Можна попрохати розігріти, і вони покладуть шматок вашої піци у піч. Один раз я замовляв піцу в кафешці, яка знаходиться на шляху від Августи до моря, справа, за дорогою. Я думав, що таку страву як піца важко приготувати несмачно, але якимось чудом у них це вийшло зробити. Піца була не пропечена, тісто якесь кисле, ковбаса – найдешевша варенка. Як там готують інші страви – доводиться тільки гадати.

Один раз вечеряли піцою в центру СБ в італійському ресторані – вцілому непогано, вийшло десь 20 левів на двох.

Всі на Сб дуже хвалять кафе Кондор – гарна суміш ціни та якості. Проте в блозі однієї подорожуючої сім’ї з Австралії (travelwithbender) я прочитав, що заклад навпроти – The Old House пропонує ще більш смачні страви приблизно за ту ж ціну. Туди ми раз і відправились пообідати. Треба відмітити, що ці заклади знаходяться десь за 20-30 хвилин пішки від Августи. За 30 левів на двох ми отримали дуже класні супи. Мені принесли півкілограмовий шматок запеченої курки, а дружині величезну форель. Якщо ви не обмежені в фондах, то це непогана місцина для обіду чи вечері. Але зважайте, що готувати можуть довго, від півгодини до години.

Морозиво. Як в СБ, так і на інших курортах ви будете часто зустрічати палатки з морозивом Ruffy. Воно реально супер-супер, кращого морозива я не куштував навіть в Італії. Тому дуже рекомендую спробувати. Але є нюанси. Завжди попереджайте хлопців, які продають морозиво скільки грам вам треба. Також можете запитати чи дадуть вони вам чек. Деякі продавці вчиняють чесно і накладають адекватні порції, окрім того видають чек, так ви знатимете, що вас не обважили. Деякі накладуть від душевної щедрості, або бажання заробити, вам півкілограмову порцію, і «впарять» її за якусь круглу суму, скажімо за 6,5 левів. А самостійно ви її можете і не подужати.

Кукурудза. Тут її називають царевица. Продають за різною ціною від 2 до 1 лева. Ми придбали у дідуся в Несебрі за 1 лев за штуку. Це була найсмачніша кукурудза, яку я їв у своєму житті. Величезна, але м’якенька, солодка, соковита. Тепер зрозуміло, чому її болгари називають царевица.

Подорожі, екскурсії. Ми їздили усього на 1 болгарську екскурсію від Акорда: Поморіє, Созополь, Бургас. В цілому нам подобалось. Але, в результаті гід запропонувала замість Бургаса відвідати Несебр, нам було класно, бо ми там не були, але людям, які сподівались відвідати Бургас, і які були в Несебрі певно було не дуже. Далі нас повезли в монастир Святого Георгія в Поморії, але реально там нічого дивитись. Далі повезли в Созополь. Там було дуже-дуже круто, ресторанчики над самим морем, досить дорогі, але вид фантастичний. Чимось нагадує італійський острів Капрі, тільки тут море значно ближче і чутно як хвилі розбиваються об скали. Проте під час екскурсії ми скрізь дуже швидко бігали і не встигли насолодитись містечками. Як резюме – рекомендуємо окремо відвідати Несебр і Окремо Созополь. В Несебр ходять автобуси за 1,30 лева, але як написав один хлопець на tripadvisor, ці автобуси – це cattletruck swetshop. Перекладіть гуглтранслейтом, краще і не скажеш. Рекомендовано на них їздити увечері, або зранку, оскільки вдень буде дуже жарко. На нашій зупинці біля Хелени людей було повнісінько, ми туди ледь влізли. Також пильнуйте свої речі, в цих автобусах часто працюють крадії, адже людей, як кільки в банці. До Созополя можна дістатись автобусом, або швидкісним катером з Несебра, все залежить від того, який у вас бюджет.

Що стосується Бургаса, то ми вичитали, шо в тамтешній торговий центр Galleria Mall тричі на тиждень їздять безкоштовні автобуси. Чим і планували скористатись. Але не тут то було, на нашу зупинку біля готелю Helena вони вже прибувають повнісінькі, проїхало 5 автобусів і всі повні. Адже їдуть вони зі Светі Влас, а це по суті гетто росіян. Їм зараз важко, знищують європейські продукти, очевидно вже і нестача якісного одягу, тому бідненькі спішать закупитись ненависними гейропейськими тряпками, доки є можливість. Тому, якщо хочете потрапити в такий автобус, рекомендовано йти в Светі Влас і сідати там. Розкрад знайдете на сайті торгового центру. В Стамбул по такій пекельній жарюці ми вирішили не їхати. Але якщо вас випаде хмарна погода, то можливо і варто скористатись шансом.

Окрім того ми вирішили пішки сходити в Светі Влас, адже його називають болгарським Монако. Вирішили йти по пляжу і не пожалкували. Адже оцінили наскільки нам пощастило з місцем проживання і пляжем. Далі на північ пляжі вже з гальки, більше водоростей, пляжики маленькі. З часом ми взагалі потрапили в російське гетто. На пляжі російськомовна молодь слухає якийсь кримінальний реп, скрізь темно і чутно тільки російську мову. Далі по пляжу не було дороги і ми пішли між готелями. Десь з кілометр між Сонячним Берегом і Светі Власом живуть одні росіяни. Там темно і стрьомно, ми себе відчували партизанами в тилу ворога. Трошки далі картина отримує певні позитивні фарби. Більше світла, більше іноземців, хоча із Сонячним Берегом не порівняти. Що варто подивитись в Светі Власі, так це яхти, ну і буде корисно для порівняння з СБ.

Також ми самостійно відвідали Аквапарк Action, який знаходиться в Сонячному Березі. З двох аквапарків: Несебра і Сонячного берега, цей вважається більш цікавим для дорослих, бо має більше великих «слайдів». Від усіх зупинок курсують безкоштовні автобуси. Оскільки наш готель знаходиться майже на виїзді з СБ, то автобусики вже везуть людей з Светі Влас, тому шоб сісти в пустий автобус ми пішли трохи на південь. Біля кожної зупинки чергують працівники аквапарків і будуть вас ловити вже на підходах. Так було і з нами, нас відвели в офіс туристичної компанії поряд де ми придбали квитки. Нам скзали, що в черзі стояти вже не треба, а йти напряму в аквапарк. Але це не правда. Просто вони таким чином розгружають чергу де треба платити. Ми приїхали до відкриття, але в черзі вже стояло по 50 людей, там де купувати, і там де вже з оплаченими квитками. Даєте квиток – вам дають браслети на руку. Щоб насолодитись слайдами наповну – ми пішли на повний день. В інформлистку рекомендується брати квитки на 3 години (після 3-х), але мені здається, що цього часу буде недостатньо. Ми тільки те й робили, що катались і накатались тільки після 3-х. Рекомендую приїжджати до відкриття, щоб черга була менша. Ми приїхали десь в 9-45, після нас черга тільки росла. Також рекомендую одразу кататись на райдах з «таблетками», там де по 2. Оскільки в подальшому черги на них будуть тільки рости. При відкритті черга буде десь хвилин 5-10. В аквапарк не можна проносити їжу та напої. Проте можна нести воду і фрукти. Хоча перевіряють вони не дуже дотошно. Не рекомендовано відвідувати в холодний день, бо буде холодно, а якщо ще й вітер, то на висоті, на гірках здуватиме. Намазуйтесь сонцезахисним кремом. В аквапарку є скриньки великого розміру, 5 лев. Речі можна витягати і класти назад скільки можна разів. Якщо ви все-таки прийдете після обіду, то може бути складно знайти двомісні «таблетки». Шукайте їх біля двомісних слійдів, або йдіть наліво одразу після входу, там за будиночками можуть бути резервні «таблетки». Також рекомендую брати з собою окуляри або маски для підводного плавання, на найшвидших слайдах вода летить в очі, без окулярів нічого не видно.

Про Румунію. Приготуйтесь, що в Бухарест ви приїдете пізно, десь в 2 ночі. Проте готель нормальний і заселяють оперативно. Зранку буде пізній сніданок і далі поїздка Бухарестом. Наш супроводжуючий вийшов поміняти кошти по дорозі і я приєднався до нього, де б я їх поміняв потім – не знаю. Так шо користуйтесь такою нагодою, якщо буде. По Бухаресту нас трошки покатали і висадили на 10 хвилин біля Парламенту, далі одразу виїзд з міста і поїздка в Сінаю. У нас ніхто не записувався на екскурсію Парламентом, але я так розумію, що ніхто її відвідати і не дає, особливо не розраховуйте. Також ми дуже-дуже мріяли відвідати замок Дракули. Проте супроводжуючий, коли розказував про екскурсії, виділив Пелеш, а про Бран не дуже відзивався. Тому ніхто на замок Бран не записався і довелось відкласти мрію на потім, і їхати з усіма в Пелеш. Румунія красива країна, особливо в трансильванській частині. Сіная наповнена цікавими домівками, хотілося б там побути більше, але був вибір, або Пелеш, або година в місті. Ми вибрали замок. Він звичайно красивий, але все там доволі мініатюрне, абсолютна противага палацам в Італії та Франції. Проте нічого подібного в Україні ви не побачите, всередині все збережено ідеально і звичайно цікаво подивитись. Після Пелеша одразу везуть в торговий центр на який виділяють всього 40 хвилин часу. Цього вистачить на заскочити в туалет і придбати собі якийсь кебап з собою, тому не ловіть гав.

Прибули назад в Одесу ми десь о 8-й ранку, все за графіком. Але як ви бачите, програма не враховує можливість відвідання бодай ще однієї екскурсії окрім замку Пелеш в Румунії, бо тоді час повернення буде не 9 ранку, а пізніше.

Загалом в Болгарії я зрозумів, що обожнюю море, адже його так легко любити коли воно таке чисте, приємне та прозоре. Коли немає натовпів людей, коли ніхто не смітить на пляжі і не лунає через кожні 30 секунд «пахлава, халоднає піва, крєвєткі, мідії»…

Дуже вдячні Акорду за організацію такого фантастичного туру. Аналізуючи фінансову складову подорожі я взагалі вражаюсь як можливо за таку смішну ціну (смішну у порівнянні з тим за скільки вона б нам обійшлась, якби ми поїхали самостійно, але нажаль не смішну для гаманця багатьох українців) організувати таку подорож. По суті українске Чорне море з усіма витікаючими і нормальними умовами проживання обійшлося б не набагато дешевше. Звичайно харчування та екскурсії додатково затягують, але тут кожен може оптимізувати свої витрати. Також дякуємо Орбіс Тур в Сумах за бездоганне оформлення туру.

Номінації відгука "Море в яке неможливо не закохатись!"

11

Інші відгуки mayua

Календарь 24.07.2016 - відгук на тур Казка про Схід!
Голосов 1
Реклама
Відгуки про інші тури