Загальний рейтинг:
Аккорд-тур Львів – відпустка, відпочинок, подорожі

Сім столиць!!!

" "

Відгук туриста Аккорд тур Віктор (КИЇВ) на тур
Поїздка: 29 квітня 2018
Відгук:
Рейтинг:
ТОП рейтинги місяця - Май 2018
Голосов 5 «
Всі лідери

Відгук на тур Шість столиць Бурштинові дороги Балтії і Скандинавії Рига, Таллінн, Стокгольм, Осло, Копенгаген

Вітаю вас, шановні мандрівники та ті, хто співчуває)

По «гарячих слідах» спробую описати нашу поїздку по балтійсько-скандинавському маршруту, що тривала з 29 квітня до 07 травня цього року.

При цьому максимальний акцент спробую зробити на певних практичних і статистичних моментах (як-от: час у дорозі, відстань між об’єктами, місця для «дозаправки» організму тощо) та висловити свої суб’єктивні враження щодо окремих моментів (екскурсії, готелі, переїзди та ін.).

Зауважу, що для усієї групі незрозумілою видалася назва туру – «6 столиць»: пробачте, але хтось вочевидь не вміє рахувати, бо ми відвідали 3 скандинавські столиці, 3 балтійські та 1 західноєвропейську! Про Мінськ не згадую, бо його проїхали транзитом. Отож, щонайменше 7 столиць!

А далі по суті.

1. Загальний кілометраж: близько 4 800 км (готуйтеся!).

2. Транспорт:

2.1. автобус: стара-добра Setra S315 (трошки втомлена життям б/у машина з Німеччини, з порепаними підголівниками, частково поламаними відкидними столами та затертими сидіннями. Але технічних проблем не виникало. Водії - професіонали). Оцінка «4 з мінусом».

2.2. Пороми до Стокгольму та Ростоку були цілком пристойними, суттєвих зауважень немає. Оцінка «5».

3. Гід: Марина Агаджанова, значних питань до реалізації програми туру немає. Оцінка "5"

4. Готелі: 3-4*, плюс-мінус нормальні. Найліпші – у Вільнюсі, Гельсінборгу та Легніці, найгірший – у Таллінні. Загальна оцінка за проживання «4».

5. Екскурсії: оцінка «4» (подробиці нижче).

6. Розклад туру:

День перший. «Операція «Транзит».

О 09-30 ми виїхали з Києва, досить довго перетинали кордони (особливо білоруський, з проходом «через зал» із усіма валізами та сумками) та о 02-30 вже наступного дня ми дошкандибали до Вільнюса та відключилися (готель гарний, був навіть чайник у номері Пробіг за день: 760 км, хоча дуже схоже на 1760...

День другий. «Прибалтійський марш».

09-30 – 14-00: вільний час у Вільні (себто, Вільнюсі). Цього майже достатньо, щоб цілеспрямовано оглянути історичний центр і випити філіжанку кави по-віленськи). Окрім того, бажаючі могли поїхати на платну екскурсію.

14-00 – 17-00: переїзд до Риги. Годинна екскурсія, що входить у вартість, не сподобалась: гід живе на «своїй хвилі» (телебачення, радіо, Раймонд Паулс тощо). Посудіть самі, за годину ми пройшли лише від Лат. Стрільців через Домський до будинку з котами. Після цього був час на обід (сумніваюся, що хтось ще встиг потрапити на вулицю Альберта або до кварталу Калнцієма) і – вперед до Таллінна!

бл. 19-00 – 23-50: переїзд до Таллінна. Відбій (готель посередній, схожий на недореконструйований гуртожиток. Хоча сніданки досить пристойні, з рибою в меню).

Пробіг за день: 650 км.

День третій. «Таллінн-Стокгольм».

09-20 – 16-00: екскурсія (якісна та повноцінна прогулянка) та вільний час по місту. З-поміж інших прибалтійських міст Таллінн сподобався найбільше – такий-собі симбіоз Львова та Кам. -Подільського у досить доглянутому стані. 5 годин в принципі вистачає, щоб обійти старе місто, купити сувеніри та пообідати (розраховуйте мінімум на 20 Євро на двох).

18-00 – 10-00 наступного дня: пором до Стокгольма. Сучасний та комфортний корабель «Baltic Queen». Магазини, бари, ресторани, казино – розваги на будь-який смак (але, як ви розумієте, ціни на закордонні товари не є нижчими за ті, що ви бачите у себе в Ашані або в Метро…).

День четвертий. «Стокгольм».

10-30 – 17-00: екскурсія (без істотних зауважень) та вільний час по місту. Поверхнево центр за цей час побачити можна: проїхатися та сфотографуватися у метро, прогулятися до Ратуші через Лицарський острів, далі до церкви Клари, опера, Ріксдаг…

Ми обідали у піцерії «Нива» (неподалік від місця, де закінчилася екскурсія): за 20 євро придбали велику фірмову піцу, смачнючий мікс-салат та два напої у бляшанках на вибір. Картопля вже не вмістилася… Хто бажає заощадити – у них є менші бізнес-ланчі за смішну ціну. І ще – не забудьте купити крони для усіх скандинавських країн, бо за євро піцу не продадуть). Або ж розраховуйтеся карткою.

17-00 – 20-00: переїзд до швецького готелю на шляху до Осло. Перший повноцінний відпочинок!

Пробіг за день: 250 км.

День п’ятий. «Навколо Осло за добу».

07-00 – 11-00: переїзд до Осло. 11-00 – 16-00: екскурсія (таке собі, багато часу згаяли на теревені у Ратуші, потім театр-дощ-університет-дощ-парламент-дощ-фортеця*дощ) та вільний час у мокрому Осло…

Платна екскурсія «Велика прогулянка…» - теж не фонтан. Фактично екскурсія являла собою трансфер до парку Вігелана (дощ) та досить пристойну розповідь гіда про нього. І все. Де обіцяні фотостопи? Де королівський палац? Де кафедральний собор і решта пам’яток? Мені здається, що 26 Євро з людини за подібну екскурсію – це грабіж, бо якби знати план екскурсії, то до парку швидше доїхати на трамваї і все оглянути безкоштовно…

Пообідати вийшло лише бургерами з колою у МАХ (спрощений аналог МакДональдз).

16-00 – 23-00: переїзд до швецького готелю (цілком пристойний) на шляху до Копенгагена.

Відбій. Пробіг за день: 850 км.

День шостий. «Копенгаген та околиці».

09-00 – 11-00: переїзд до Копенгагена.

Як нам повідомили, наявні два варіанти маршруту: на поромі з Гельсінборга до Копенгагена або автобусом через Ересунський міст (за доплату). Усі обрали другий варіант, доплатили по 10 Євро з людини… «но мєня тєрзают смутниє сомнєнія»: невже переїзд тур. буса по мосту коштує аж 500 Євро? Тим більше, у разі відмови частини туристів, ми попрямували б поромом, який нібито входить у вартість (інше не зазначено у програмі).

Щодо мосту скажу таке – фільм про його спорудження вразив значно сильніше. А коли ти їдеш у бусі – міст як міст. Вантовий такий собі. З тунелем. Проїдьтеся через Північний міст у Києві на автобусі маршруту № 21 – відчуєте щось подібне. Але то таке)

Копенгаген. Вільний час до 16-00. Небагато часу, але без дощу центр оглянути можна: Ратуша, парк Тіволі, парламент, палац та інфраструктура у Слотсхольмі, палаци Шарлотенборг (поряд квартальчик Нюхавн, до якого ми чомусь не зайшли…) й Амалієнборг, фортецю та Русалочку. По дорозі назад обов’язково зайти до парку Розенборг, де можна зробити пікнік. І далі через старий центр до Ратуші.

Відносно недорого пообідати можна у закладі Samos (за 25 Євро на двох пропонується ланч з напоями, в тому числі алкогольними, але сама їжа явно не високої кухні. Утім, мітболами з рисом та різноманітними салатками голод втамувати можливо) або зайти на бізнес-ланч до ресторанчика Promenada в парку Тіволі (кажуть, що вельми непоганий генделик).

17-00 – 19-00: пором до Ростока.

19-00 – 23-00: переїзд до східнонімецького готелю (НДР вітає вас: тут ми вперше за час поїздки побачили лампи розжарювання у світильниках та брудну воду з кранів. Але сніданок був пристойним, сподіваюся лише, що воду для кави використовували очищену)).

Пробіг за день: 350 км.

День сьомий. «На Берлін».

09-00 – 12-00: переїзд до Берліна (пробки на вікенд).

12-00 – 18-00: екскурсія (якісна та змістовна) + вільний час. Берлін – місто, що найбільше із оглянутих раніше нагадує Київ: перманентні ремонти, будівництва та реконструкції (щоправда, без гуркоту та пилу), купа транспорту, місцями хаотична забудова (досить дивні новобудови в центрі), зустрічаються непоодинокі «дослідники» вмісту сміттєвих баків.

Самостійно за цей час можна подивитися ділянку від Музейного острова до Тіргартена, максимум – до початку Курфюрстендамм-штрассе, але це вже вочевидь без обіду (.

Щодо обіду – дуже сподобався заклад з мережі Block House: смачні стейки та салати за помірну ціну.

18-00 – 22-40: переїзд до польського готелю. Відбій. Пробіг за день: 400 км.

День восьмий. «Я їду додому».

09-00 – 13-00: переїзд до Кракова.

13-00 – 15-00: вільний час у Кракові. Самі розумієте, що 2 години – це обід, супермаркет, сувеніри та мікропрогулянка центром міста.

15-00 – 22-30: переїзд Краків – Львів.

13-00 – 06-00 наступного дня: переїзд до Києва. Пробіг за день: краще не рахувати...

Реклама
Відгуки про інші тури